else - nem nyitólap és nem koncertek
content-page.php

Életrajz

Tihanyi Zsuzsanna 1988-ban Németországban született. Kilencéves korában kezdett zongorázni Szegeden, első zongoratanára Demeterné Dányi Júlia volt. Két év zongoratanulás után, 1999-ben második díjat nyert a párizsi Rubinstein Nemzetközi Ifjúsági Zongoraversenyen. Tanulmányait 18 éves koráig a tiszaparti városban végezte Lucz Ilona Artisjus-díjas zongoraművész irányításával, akinek tanítványaként 2005-ben az Országos Szakközépiskolai zongoraverseny első díját, Liszt-különdíját és fődíját is megnyerte. 2012-ben kitüntetéssel diplomázott a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián, ahol meghatározó mestere volt Némethy Attila, Nádor György és Gulyás Márta. Tanulmányai során számos ösztöndíjat kapott és hazai valamint külföldi versenyeken nyert helyezéseket. 2009-től tudását két évig a salzburgi Mozarteumban Rohmann Imre vezetésével gyarapította.


Itthon nevét leginkább a Bartók Rádió 2009-es Haydn-Mendelssohn Zongoraversenye II. díjának megnyerésekor ismerték meg (első díjat nem adtak ki). Azóta számos koncerten és fesztiválon lépett fel; szerepelt a Zempléni Fesztiválon, a Szombathelyi Bartók Szeminárium- és Fesztiválon, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, a Szegedi Őszi Fesztiválon. Több alkalommal játszott élő adásban a Bartók Rádióban, dolgozott együtt a Temesvári Filharmonikus Zenekarral, a Duna Szimfonikus Zenekarral, a Magyar Rádió Zenekarával, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekarral és Szegedi Szimfonikusokkal.


Itthon és Európában – Ausztriában, Olaszországban, Németországban, Angliában, Szerbiában, Bulgáriában, Romániában – többször lépett fel szólistaként és kamarazenészként is. Különösen szeret kamarazenélni és énekesekkel dolgozni, partnerei között szerepelt Richard Lester, Jonathan Cohen, Kelemen Barnabás és Vörös Szilvia is.

Zsuzsanna 2013-ban Fischer Annie előadóművészi ösztöndíjat nyert. 2013 szeptemberétől egy évig a Birmingham Conservatoire-ban folytatott ösztöndíjas tanulmányokat Philipp Martin és Julian Jacobson vezetésével. Elnyerte a Conservatoire Haydn-díját és nagy sikerrel lépett fel a szigetország számos városában, többek között a Birmingham Symphony Hall és az Adrian Boult Hall közönsége előtt is. A Pilot Recordings kiválasztotta őt Impromptunes sorozatának első felvételéhez.

2014 óta a Zeneakadémia doktorandusz hallgatója, doktori munkájában Beethoven zongoraműveinek különböző kiadásait kutatja és elemzi.

Mesterkurzusokon vett részt mások mellett Dmitrij Bashkirov, Andrej Gavrilov, Robert Levin, Malcolm Bilson, Mikhail Kazakevich, Walther Moore, Luis Fernando Pérez, Rados Ferenc, Kocsis Zoltán, Schiff András, Jandó Jenő, Keller András, Spányi Miklós vezetésével.


Zsuzsanna a zongorával párhuzamosan 6 éves kora óta barokk furulyát is tanult, évekig játszott barokk együttesekben, s csakúgy mint zongorából, furulyából is több hazai és nemzetközi versenyen ért el eredményeket. Szabadidejében ma is szívesen régizenél.

nagy if vége